درس قبل: انواع دفتر مدیریت پروژه و سطوح شایستگی
در بخش اول مبحث «دفتر مدیریت پروژه» در خصوص انواع دفتر مدیریت پروژه بر اساس درجه کنترل و همچنین سطوح پنجگانه شایستگی دفتر مدیریت پروژه، صفحاتی را ارائه نمودیم. مطرح شد که دفتر مدیریت پروژه به سه نوع پشتیبان، کنترل کننده و هدایت کننده تقسیم میشوند. در نوع پشتیبان درجه کنترل نسبت به پروژهها در سطح پایینی قرار دارد. در نوع کنترل کننده درجه کنترل نسبت به پروژهها در سطح متوسطی قرار دارد و در نوع هدایتکننده درجه کنترل نسبت به پروژهها در سطح بالایی قرار دارد.
در ادامه، سطوح شایستگی دفتر مدیریت پروژه در 5 سطحِ دفتر پروژه، PMOمقدماتی، PMO استاندارد، PMO پیشرفته و مرکز تعالی تشریح شد و ویژگیهای هر یک از سطوح و الزامات آن و چگونگی دستیابی به هر یک از مراحل مختلف توضیح داده شد.
همانطور که میدانیم بایستی عمق و وسعت مسئولیت عملکردی دفتر مدیریت پروژه، با آنچه که در سازمان متبوع مورد نیاز میباشد در تناسب باشد. این تناسب از طریق دو رویکرد اساسی محقق میگردد: رویکرد نخست «مراحل پنجگانه ی سطوح شایستگی دفتر میدیریت پروژه» میباشد که به آن اشاره شد و رویکرد دوم «مدل کارکردی دفتر مدیریت پروژه» است که شامل 20 فاکتور میباشد و در این نوشتار نگاهی کلی به این مدل و کارکردهای 20 گانه آن در هندبوک دفتر مدیریت پروژه خواهیم داشت و به توضیح مختصر هر یک میپردازیم تا ان شاءالله در آینده به تفصیل، هر یک از این فاکتورها را تشریح نماییم.